Sähköpöytä - mukavan voinnin maahantuoja

Tiedäthän, että liikkuminen on tärkeää, eikö? Mutta oletko koskaan ajatellut, että kehosi liikuttaminen on etuoikeus? Etuoikeus, jota pidämme itsestäänselvyytenä. Istumme tuntikausia ennen kuin huomaamme tarpeen liikuttaa kehoamme. Sinulla on luultavasti vierähtänyt niin monikin päivä aamusta lounasaikaan ilman, että olisit noussut ja liikkunut kertaakaan, eikö näin? "Vastaan vielä tähän sähköpostiin ja sitten ...". Kuulostaa tutulta?

seisova pöytä toimistoon ja kotitoimistoon

Päivittäinen liikkuminen on ensiarvoisen tärkeää

Tietoinen ja säännöllinen liikunta on välttämätöntä pitkäaikaisen hyvän olon luomiseksi, ja olisi valitettavaa olla käyttämättä tätä etuoikeutta. Fysioterapeutti Georg Laasik tietää ammattikokemuksestaan hyvin, kuinka kehomme huutaa yhä enemmän muutoksen puolesta, koska pakotetut asennot ovat usein kaiken pahan alku, jotka päättyvät avun etsimiseen. Olipa sitten syyksi istuminen tai seisominen luonnottoman pitkään. Äärimmäisyydet ovat stressaavia keholle ja joskus jopa tuhoisia, mikäli ongelmaan ei puututa ajoissa.

Ergonomian perusteiden pohjalta Georg suosittelee periaatteen noudattamista "Jokainen seuraava asento on paras asento!". Keho on onnellisin muutoksesta, koska jopa seisten tikkusuorana ja samalla tuijottaen tietokoneen näyttöä voi aiheuttaa vakavia jännitteitä, jotka voivat jopa muuttua peruuttamattomiksi pitkän ajan kuluessa. Järkevämpi on päinvastainen toiminta. Nojaa toisinaan yhdelle puolelle, sitten toiselle, nouse ylös ja istu uudelleen. Siten luonnollisessa liikkeessä lihaksesi kehittyvät (myös ne, joita et muuten käyttäisi), nivelesi pysyvät kunnossa ja kaikenlaiset kivut siirtyvät kaukaiseen tulevaisuuteen.

Säädettävä pöytä muuttaa mielen paremmaksi

Mitä tapahtuu, kun vaivat kehossa vähenevät tai häviävät kokonaan? Tunnet olosi paremmaksi, työn tehokkuus kasvaa, keskittymiskykysi kasvaa, olet luovempi, avoimempi ja positiivisempi. Sinun ei tarvitse jatkuvasti taistella alitajunnan kalibroinnilla, jossa keho yrittää jatkuvasti jättää huomiotta ongelmakohdat ja keskittyä työhön. Kuin paljon energiaa kuluu itsesi virittämiseen!

Perustarpeet ennen itsensä toteuttamista

Voi kiistellä, mutta todennäköisesti et saavuta Maslow pyramidin huippua eli itsensä toteuttamista, ennen kuin perustyöt tai fysiologiset tarpeet on täytetty - huolehtia kehostasi ja tarjota sille tarpeeksi liikuntaa. Päivittäinen liikkuminen on järkevin lähtökohta, johon on pyrittävä. Vaikka vielä vähän enemmän seisomaan nousemista, kävellä enemmän portaita, ojentamista, venyttämistä. Tietoisesti hoksata hetkiä, jotka tarjoavat mahdollisuuden ottaa askel pidemmälle.

Ergonominen eli korkeussäädettävä pöytä ei välttämättä ole hoitokeino, mutta se auttaa ehkäisemään ja lievittämään mahdollista epämukavuutta ja kipua kehossasi. Ja kuka ei halua tuntea olonsa hyväksi ruumiissaan?

Artikkeli valmistui yhteistyössä fysioterapeutti Georg Laasikin kanssa.